3D-printmaterialen

Wij bieden onze modellen aan in verschillende soorten 3D-printmateriaal. Voor de meeste modellen kunt u kiezen tussen twee materialen. Hieronder vindt u meer informatie over de materialen aangeboden via Shapeways.

Smooth Fine Detail Plastic en Smoothest Fine Detail Plastic (voorheen: Frosted Ultra Detail (FUD) en Frosted Extreme Detail (FXD))

Het verschil tussen FUD en FXD is de laagdikte. FUD wordt geprint in laagjes van 29 micron  en FXD in laagjes van 16 micron. Hoe kleiner de laagdikte, des te hoger de mate van detail. FXD kost meer dan FUD, want het duurt langer om te printen. Wij gebruiken meestal FUD. Voor heel klein, heel fijn of rijk gedetailleerde modellen gebruiken we FXD. Voor ieder model hebben we voor u een standaard materiaal geselecteerd met de beste prijs-kwaliteit verhouding.

lIMG_7796Zowel bij FUD als FXD wordt gebruik gemaakt van een wasachtig steunmateriaal dat na het printen wordt opgelost. Het steunmateriaal verandert licht de structuur van het product. Omdat het steunmateriaal niet op het gehele product wordt toegepast, zijn er kleine variaties te zien in de structuur van het oppervlak van het model. Het schilderen van het model zorgt dat die variaties minder zichtbaar zijn.

FUD en FXD zijn beide gemaakt van een UV-uitgehard acrylaat polymeer. Het materiaal is hittebestendig tot 80°C.

FUD / FXD modellen worden geprint in een Multijet Modeling (MJM) proces. Gesmolten kunststof wordt laagje voor laagje opgebouwd op een aluminium platform met behulp van verschillende spuitmonden. Nadat elke laag is opgebouwd, wordt deze uitgehard of gepolymeriseerd door een UV-lamp. De volgende laag wordt aangebracht, en zo wordt het model opgebouwd. Als het printen klaar is, gaan de modellen in een oven die het wasachtige steunmateriaal wegsmelt. Vervolgens wordt het nog resterende steunmateriaal verwijderd in een ultrasoon oliebad, en wordt de olie verwijderd in een ultrasoon waterbad. Wanneer u het model van Shapeways ontvangt, zul je merken dat er misschien nog wat steunmateriaal of olie op zit. Dit is de reden waarom je het model moet reinigen voor het schilderen. Lees in onze schoonmaakinstructies hoe je dat eenvoudig kunt doen.

⬇️ Materiaal gegevens overzicht
⬇️ Materiaal veiligheidsgegevens overzicht

White Natural Versatile Plastic en Black Natural Versatile Plastic (voorheen:

White Strong & Flexible (WSF) en Black Strong & Flexible (BSF))

WSF is een nylon (polyamide) en heeft een redelijke mate van detail. Het materiaal is sterk en flexibel. De voordelen van WSF zijn de relatief lage prijs en gebruiksgemak. We maken gebruik van WSF voor onze grotere modellen en een aantal tools.

Dampfkessel01Sommige modellen kunnen ook worden besteld in BSF. Het materiaal is identiek aan WSF, met uitzondering van de kleur: zwart. Door de kleur is het in veel gevallen gebruiksklaar, zonder dat u het hoeft te schilderen.

WSF en BSF zijn hittebestendig tot 80℃. Het is laag per laag geprint, waarbij nylonpoeder wordt samengesmolten met behulp van een laser. De gemiddelde korrelgrootte is 56 micron. Wanneer je het model van Shapeways ontvangt, kan er nog wat nylonpoeder in holle ruimtes van het model te vinden zijn. Je kunt het fijne poeder er gewoon uitblazen of borstelen (niet in de buurt van de modelspoorbaan!). Daarna is het klaar voor gebruik of om te schilderen.

⬇️ Materiaal gegevens overzicht
⬇️ Materiaal veiligheidsgegevens overzicht

Advertisements