3D-printmaterialen


Wij bieden onze modellen aan in verschillende soorten 3D-printmateriaal. Het gebruikte materiaal en printproces is afhankelijk van het type product.

Onze automodellen, miniatuurfiguren en overige rijk gedetailleerde modellen zijn geprint in een MultiJet Modeling (MJM) proces door DM-Toys in Duitsland en Shapeways in Nederland en de VS.

RAILNSCALE made by DM-Toys
De producten die door DM-Toys worden geprint zijn opgebouwd in laagjes van 32 micron. De kleur van het materiaal is wit (voorheen zwart). In het printproces wordt gebruik gemaakt van wasachtig ondersteuningsmateriaal dat na het printen wordt opgelost. Bij deze modellen zijn er absoluut geen sporen van ondersteuningsmateriaal zichtbaar, waardoor de fijnste details goed zichtbaar zijn. DM-Toys reinigt vervolgens de modellen zodat ze direct door u beschilderd kunnen worden. Voor het beste resultaat raden wij u aan om voor het schilderen de modellen in een primer te zetten.

RAILNSCALE printed by Shapeways
Het printproces van Shapeways is vergelijkbaar met dat van DM-Toys. Bij Shapeways kunt u soms kiezen voor twee verschillende materiaalopties:
– Smooth Fine Detail Plastic (FUD) met een printlaagdikte van 29 micron
– Smoothest Fine Detail Plastic (FXD) met een printlaagdikte van 16 micron

lIMG_7796Beide materialen zijn half doorschijnend wit. Zowel bij FUD als FXD wordt gebruik gemaakt van een wasachtig steunmateriaal dat na het printen wordt opgelost. Het steunmateriaal verandert licht de structuur van het product. Omdat het steunmateriaal niet op het gehele product wordt toegepast, zijn er kleine variaties te zien in de structuur van het oppervlak van het model.

⬇️ Materiaalgegevensoverzicht
⬇️ Overzicht van de materiaalveiligheidsgegevens

Overige printmaterialen
Onze grotere modellen en tools worden geprint door Shapeways in een nylon (polyamide) en heeft een redelijke mate van detail. Het materiaal is sterk en flexibel. Soms kunt u kiezen uit twee opties:
– White Natural Versatile Plastic (WSF)
– Black Natural Versatile Plastic (BSF)

Dampfkessel01Het materiaal is laag per laag geprint, waarbij nylonpoeder wordt samengesmolten met behulp van een laser. De gemiddelde korrelgrootte is 56 micron. Wanneer je het model van Shapeways ontvangt, kan er nog wat nylonpoeder in holle ruimtes van het model te vinden zijn. Je kunt het fijne poeder er gewoon uitblazen of borstelen. Daarna is het klaar voor gebruik of om te schilderen.

⬇️ Materiaalgegevensoverzicht
⬇️ Overzicht van de materiaalveiligheidsgegevens

Full Color Sandstone (FCS)
FCS wordt gemaakt door bindmiddelmateriaal en gekleurde inkt laag voor laag in een bed van op gips gebaseerd poeder te drukken. Na het afdrukken zijn de modellen afgewerkt met een cyanoacrylaat (superlijm) afdichtmiddel om duurzaamheid en levendige kleuren te garanderen. Het eindproduct is een hard, bros materiaal met een redelijke mate van detail. Vanwege materiaalbeperkingen is FCS niet geschikt voor kleine en kwetsbare kits.

FCS moet voorzichtig worden behandeld en niet worden blootgesteld aan water, omdat dit vervaging van kleuren veroorzaakt.

⬇️ Overzicht van de materiaalveiligheidsgegevens