Knutseltips

Inhoud

Model controleren
Schoonmaken van het model
Polijsten
Verftips
Ramen maken
Figuren plaatsen
Lijmen

Hoewel 3D-print modellen niet heel anders zijn dan ‘gewone’ bouwpakketten kunnen de rijke detaillering en het materiaal misschien toch tot verrassingen leiden.


Controleer het model

Is alles aanwezig en passen de delen goed in elkaar? Soms bevat een model veel ruwe randen. Dit is was wat moet worden verwijderd. Neem contact op met Shapeways (service@shapeways.com) wanneer de kit incompleet of beschadigd is.


Maak het model goed schoon

De 3D-print modellen zullen vettig aanvoelen. Verf zal zo niet hechten. Maak daarom de delen zorgvuldig schoon in een sopje met afwasmiddel. Gebruik warm water (max. 70ºC). Laat de  onderdelen gerust lang weken (3 – 6 uur). Na verloop van tijd zal er een waas ontstaan in het water. Dit is vet. Herhaal desnoods dit proces. Het is van het grootste belang dat de modellen goed ontvet worden – anders zal de verf niet hechten!
Met een wattenstaafje of tandenstoker kan voorzichtig restanten worden verwijderd.
Als (beter) alternatief kunnen de delen ook ultrasoon worden gereinigd. Het materiaal kan ook met aceton worden gereinigd (max. 5 minuten). Spoel het model hierna met water schoon (ultrasoon).


Eventueel voorzichtig polijsten

Eventueel kan het model met schuurpapier 400 voorzichtig worden gepolijst. Met tandpasta en tandenborstel kunnen ook kleine oneffenheden worden gepolijst. Let op dat u de fijne detaillering niet weg schuurt.


Verftips

De gebruikelijke modelbouwverven kunnen worden toegepast. Echter we raden u aan eerst een primer op acrylbasis aan te brengen. Laat de primer een dag drogen.
Na deze stap kunnen de gebruikelijke verven gebruikt worden. Meng de verf goed. Breng de verf bij voorkeur niet te dik aan, en laat het 6 uur drogen. Het is beter meerdere dunne lagen aan te brengen dan 1 dikke. Donkere kleuren kunnen het best verdund worden. Begin altijd eerst met de diepliggende delen. Het onderstel kan het best eerst met sterk verdunde matte lak worden geschilderd. De verf kruipt dan als het ware naar de diepst liggende delen.
Het gebruik van hoogglans verven wordt afgeraden. Zijdeglans en matte lakken geven het model een veel betere uitstraling.

Indien gewenst kan ook het interieur worden geschilderd. Bedenk dat het materiaal semi-transparant is (tenzij je een primer hebt aangebracht) en dat de verflaag aan de binnenzijde van het model ook aan de buitenkant zichtbaar zal zijn. Verf daarom eerst het interieur in de lakkleur van de buitenzijde alvorens de definitieve kleur wordt aangebracht.
Voor een beter effect dienen de binnenzijde en opstaande randen van de raamstijlen in een donker grijze of bruine kleur te worden geschilderd. Hierdoor ogen de stijlen veel slanker.
Als laatste stap kunt u de details als lampen, bumpers, sierlijsten, kentekenplaten enz. aanbrengen.


Ramen maken

Ramen kunnen worden gemaakt met transparante folie. Gebruik de snijsjablonen uit de instructie.
Ramen tot 6 mm kunnen ook met Microscale Kristal Klear worden gemaakt. Doop een tandenstoker in het potje Kristal Klear en ga vervolgens met het stokje rond de raamopening. Zo spant u als het ware een laagje vloeistof op. Het materiaal zal binnen 24 uur volkomen transparant zijn.


Figuren plaatsen

Door miniatuurfiguren te plaatsen krijgt u een veel levendiger effect. In de bussen van RAILNSCALE kunnen N-schaal miniatuurfiguren worden geplaatst. In de overige modellen zullen de poppetjes moeten worden aangepast. Let op dat de figuren het monteren van de carrosserie niet zal belemmeren.
7a


Lijmen

Bij sommige modellen zal vanwege de nauwe passing het niet nodig blijken om de delen aan elkaar te lijmen. Gebruik indien dit wel nodig is secondelijm of seconde-gel.